1. The minimum gap permissible between two sessions of Parliament

(a) 4 months
(b) 6 months
(c) 100 days
(d) 90 days

Answer : (d) 90 days

2. The Council of Ministers remains in office as long as it enjoys the confidence of...

(a) President
(b) LokSabha
(c) Prime Minister
(d) None of these

Answer: (b) LokSabha

3. To whom the Speaker of Lok Sabha has to address his resignation letter?

(a) Chief Justice of India
(b) Deputy Speaker of Lok Sabha
(c) The Prime Minister
(d) The President

Answer: (b) Deputy Speaker of Lok Sabha

4. Fundamental rights have been declared in...

(a) Part I of the Constitution of India
(b) Part II of the Constitution of India
(c) Part III of the Constitution of India
(d) Part IV of the Constitution of India

Answer: (c) Part III of the Constitution of India

5. The oath is administered to the President of India by

(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Prime Minister of India
(c) Attorney General of India
(d) Chief Justice of India

Answer: (d) Chief Justice of India

6. Principle: An Indian citizen, if he commits an offense within the meaning of the Indian Penal Code in any other country, will still be liable to be tried in India. Facts: Mr.Vaibhav, a citizen of India, commits murder in the USA, which is not an offense in the USA. ln, the present case...

(a) Mr.Vaibhav is guilty of murder and can be tried in India irrespective of the fact that murder is not an offense in the USA.
(b) Mr.Vaibhav is not guilty of murder in India because it is not an offense in the USA.
(c) Mr.Vaibhav is not guilty of murder because it was not committed in India.
(d) None of the above

Answer: (a) Mr.Vaibhav is guilty of murder and can be tried in India irrespective of the fact that murder is not an offense in the USA.

7. Principal: An offer can be accepted only when the acceptor has knowledge of such offer. Facts: Mr.Arpit offers to pay a reward of Rs.10,000, to anyone who finds his watch, Mr.Mithilesh, without knowledge of the offer made by Mr.Arpit, finds and returns the watch.

(a) Mr.Mithilesh can claim the reward offered by Mr.Arpit because he finds and returns the watch. b) Mr.Mithilesh can't claim the reward amount as the offer made by Mr.Arpit was frivolous.
(c) Mr.Mithilesh can't claim the reward because he didn't have knowledge of the offer made by Mr.Arpit.
(d) None of the above

Answer: (c) Mr.Mithilesh can't claim the reward because he didn't have knowledge of the offer made by Mr.Arpit.

8. Principle: An agreement to do an impossible act is void. Facts: Ms. Rajani agrees with Mr.Bala to discover treasure by magic.

(a) The act is not void because the act is capable of being perfon11ed. 
(b) The act is not void because it is not forbidden by law.
(c) The act is void because the agreement to discover treasure by magic is impossible of performance.
(d) None of the above

Answer: (c) The act is void because the agreement to discover treasure by magic is impossible of performance.

9. Principle: Willful rash driving is an offense. Facts: Mr. Tiwari was driving his car after drinking alcohol. Police booked him for willful negligent drivin$. Is the act of the police lawful?

(a) No, because Mr. Tiwari was not driving rashly; he was drunk while driving.
(b) No, this is not a negligent act.
(c) Yes, because Mr. Tiwari was driving rashly.
(d) Yes, because the police have the power to arrest a person driving rashly.

Answer: (a) No, because Mr. Tiwari was not driving rashly; he was drunk while driving.



10. The E-Court project was launched in

(a) 2011.
(b) 2010
(c) 2009
(d) 2007

Ans: (d) 2007 


0 comments:

Post a Comment

See Also..