1) The council of Ministers of the National Capital Territory of Delhi shall consist of not more than...

A) 10 Ministers

B) 5 Ministers

C) 12 Ministers

D) None of the above

Correct answer - A) 10 Ministers


2) District Judges in a State are appointed by the...


A) President

B) The prime minister of India

C) Governor

D) Chief Minister of the state


Correct answer - C) Governor


3) According to the provisions of the Constitution, the administrative control (posting, promotion, leave, etc.) over the district courts and other subordinate courts, shall be vested in the...


A) The Supreme Court of India

B) High Court

C) District court

D) none of the above


Correct answer - B) High Court


4) If a stay order has been granted by the High Court in a case, the application of the affected party by such an order shall be disposed of by the High Court within a period of.....


A)  2 week

B)  5 week

C)  4 week

D)  10 week


Correct answer - 2 week


5) The power to make rules for the transaction of the business of the Government of Indian and for the allocation of business among Ministers lies with the...


A)  Prime Minister

B)  President

C)  Governor

D)  Chief Justice of India 


Correct answer - B)  President



6) Which Union territory sends its members to the Council of States? .....


A)  Maharashtra and Goa 

B)  Pondicherry and Delhi

C)  Himachal Pradesh

D)  Uttar Pradesh


Correct answer - B) Pondicherry and Delhi


7) According to Article 243 of the Constitution, the Panchayats at the intermediate level may not be constituted in a state which has a population...


A) Not exceeding Bank 50 lakh

B) Not exceeding the 30 lakh

C) Not exceeding 20 lakh

D)  None of the above


Correct answer - C) Not exceeding 20 lakh


8) The power to determine the number of judges in a High Court lies with the...


A) The Prime Minister of India

B) President of India

C) Governor of India

D)  Chief Justice of India


Correct answer - B) President of India


9) How many members are nominated by the Governor in the Legislative Council of a State?


A) 1/12 of the total membership

B) 1/5 of the total membership

C) 1/4 of the total membership

D)  None of the above


Correct answer - A) 1/12 of the total membership


3 comments:

  1. HBSE 10th question papern Papers are very important as they allow students to practice and prepare for the 10th board exams better. Students preparing for Haryana Board 10th exams must solve the previous year's HBSE class 10 question papern papers. Haryana 10th Question Paper 2021 Students can also check the difficulty level of the exam and the type of question paperns by solving HBSE 10th previous year's question paper Haryana Board of Secondary Education (HBSE) conducts board exams. The question papers of HBSE 10th board exams are available for download.

    ReplyDelete
  2. Syllabus short out most of the confusion of the students. As by going through the syllabus they get to know what all topics they have to study in the entire academic session. CHSE Odisha Plus One e-books So, here we have provided the complete syllabus for science, commerce and art stream students. The syllabus has been revised by the board. So, we have also provided the revised syllabus PDF.

    ReplyDelete
  3. Karnataka board will release the 2nd PUC result 2021 one month after the conclusion of examinations. Students can check their Karnataka 2nd PUC result PUC Result 2021 Students can also make use of the direct link given on this page to download their PUC results 2021.

    ReplyDelete

See Also..