1. Under British rule how many acts came into operation..


(A) Govt. of India Act 1858 Indian Council Act 1861

(B) Indian Council Act 1892 Indian Council Act 1809

(C) Govt. of India Act 1919 Govt. of India Act 1935 Indian Independence Act 1947

(D) All the above


Answer: (D) All the above


2. Which Act provided India to become an Independent state


(A) Indian Independence Act 1949

(B) Indian Independence Act 1946

(C) Indian Independence Act 1947

(D) None of the above


Answer: (C) Indian Independence Act 1947


3. Under the Govt. of India Act 1935 the Indian Federation worked through which kind of list ..


(A) Federal List

(B) Provincial List

(C) Concurrent List

(D) All the above


Answer: (D) All the above


4. In the Govt. of India Act 1835 Federal List contained which kind of subjects.


(A) External Affairs

(B) Currency and Coinage

(C) Naval Military and Force Census

(D) All the above


Answer: (D) All the above


5. In the Govt. of India Act 1935 provincial list included which kind of subjects


(A) Police

(B) Provincial Public Service

(C) Education

(D) All the above


Answers: (D) All the above


6. In the Govt. of India Act 1935 which subjects are included in the concurrent list ...


(A) Criminal Law and Procedure Civil Procedure

(B) Marriage

(C) Divorce Arbitration

(D) All the above


Answer: (D) All the above


7. Under the Govt. of India Act 1935 who had the power to proclaim emergency


(A) Governor-General

(B) General of India

(C)  President

(D) None of the above


Answer: (A) Governor-General


8. In the Govt. of India Act 1935 who was authorized to make a law on the Provincial subject


(A) Governor

(B) Governor-General

(C) Federal Legislature

(D) None of the above


Answer: (C) Federal Legislature


9. Which Constitution is in the written form for the first time by an elected body during the Modern period...


(A) India

(B) America

(C) Britain

(D) France


Answer: (B) America


9. Who was the de facto Prime Minister at the time of evolution of the Indian Constituent Assembly


(A) Moti Lal Nehru

(B) Sardar Ballabh Bhai Patal

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) H. N. Kunzru


Answer: (C) Jawahar Lal Nehru


10. Who boycotted the Indian Constituent Assembly


(A) Unionist Muslim

(B) Muslim League

(C) Unionist Scheduled Caste

(D) Krishak Poja


Answer: (B) Muslim League


11. In the Constituent Assembly which parties were members


(A) Congress Muslim League Unionist Muslim

(B) Unionist Scheduled Caste Krishak Poja Scheduled Castes Federation Sikh (Non-Congress)

(C) Communists Independents

(D) All the above


Answer: (D) All the above


12. Which party said that the Indian Constituent Assembly does not have a fully representative character


(A) Congress

(B) Muslim League

(C) Unionist Muslim

(D) Unionist Scheduled Castes


Answer: (B) Muslim League

4 comments:

  1. All the higher authorities of the Meghalaya Board of School Education had provided each and every year-wise Meghalaya SSLC Model Papers on their official website. So, to help out the exam appearing candidates, we had collected complete information and furnished it here on this page. Meghalaya Board Question Paper Class 10 Hence, all the students can use this information about the MBOSE SSLC Model Question Papers in their preparation process. And, gain complete knowledge on each and every subject.

    ReplyDelete
  2. You have to select the topic at first for the assignment, or in some cases, the topics are assigned from the university itself. The next step is to research. You can use google scholars for collecting the materials. With law assignment help, you don't have to worry about the research. The expert will conduct all the research and write the article with the best writing skills. They make sure that they will deliver plagiarism-free work that's too before deadlines. In addition to these, we provide tips and tricks for overcoming problems encountered during the legal assignment. As a result, please don't waste time and employ our authors right away. They guarantee that you can submit a well-researched and correct assignment paper on time.

    ReplyDelete
  3. Your post is helping me a lot. Its really nice and epic. Thanks a lot for the useful info on this topic. You did it so much well. I love to see more about GBWhatsApp. Keep sharing and updating. Also share more posts with us. Thank you.

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing such an incredible contents, its very helpful and educating. สมัครสมาชิก 123betting

    ReplyDelete

See Also..