1) The minimum age for holding office in the Lok Sabha is:

A) 41 Years

B) 34 Years

C) 35 Years

D) 25 Years

Answer: 25 Years


2) A motion of no confidence against the government can be introduced by....

A) Lok Sabha

B)  Rajyasabha

C) Vidhan Sabha

D)  None of the above

Answer: A) Lok Sabha


3) How many sessions of the Lok Sabha take place in a year:

A) 5

B) 4

C) 2

D) 3

Answer: D) 3


4) Sessions of the Lok Sabha:

A) Budget session: February to May. Monsoon session: July to September. Winter session: November to mid-December.

B) Monsoon session: February to May. Budget session: July to September. Winter session: November to mid-December.

C) Budget session: Winter session. Monsoon session: July to September. February to May: November to mid-December.

D) None of the above

Answer: A) Budget session: February to May. Monsoon session: July to September. Winter session: November to mid-December.


5) The budget is presented by the Finance Minister to the:

A) Vidhan Sabha

B) Rajya Sabha

C) Lok Sabha

D) Vidhan Parishad

Answer: C) Lok Sabha


6) Biggest opposition party in the House has to have at least__ for Opposition Leader

A) 15 % 77 Seats

B) 12 % or 66 Seats

C) 5% or 15 seats

D) 10% or 55 Seats

Answer: D) 10% or 55 Seats


7) The Parliament of India consists of the following (more than one Ans. applies)

A) Prime Minister, President

B) Rajyasabha and Chief Minister of State 

C)  President, Lok Sabha, Rajya Sabha

D) None

Answer: C) President, Lok Sabha, Rajya Sabha


8) Who decides whether a bill is a money bill or not:

A) President

B) Speaker of Rajya Sabha

C) Speaker of the Lok Sabha

D) Prime Minister of India

Answer: C) Speaker of the Lok Sabha


9) The phrase 'bicameral legislature' means

A) A legislature consisting of a lower and an upper chamber

B) President Rule

C) Order from Chief Justice

D) None of the above

Answer: A) A legislature consisting of a lower and an upper chamber


10) Who is the Leader of the Opposition in the Lok Sabha?

A)  Prime Minister of India

B) President of India

C) Governer of India

D) No One 

Answer: D) No one



Next
This is the most recent post.
Previous
Older Post

0 comments:

Post a Comment

See Also..